Bakken bouwen - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Bakken bouwen

Permacultuur
Gepubliceerd door in Tuinieren ·
De moestuin in de vierkante meter is iedereen wel bekend. Nu kan je  naar de klusmarkt rennen en heel duur een bak kopen. Je kan echter ook eens kijken of je misschien van afvalhout ook iets leuks kan maken. Ik koos voor het laatste.
Ik zag bij een bedrijf oude pallets staan en vroeg of ze daar wat mee deden.
Op sommige pallets zat statiegeld, maar op de meeste niet en dat lag dus maar in de weg.
  
Ik mocht het komen ophalen. Als eerste heb ik de pallets thuis uit elkaar gehaald. Dat vergt wat gereedschap, zoals een zware hamer, een koevoet, handschoenen, en een knijptang. Met kracht, vernuft en wat tijd  kan je de meeste planken 'heel' loskrijgen. Dat wat toch breekt, dat  kan mooi als brandstof dienen voor de komende BBQ, of kan missschien nog  dienst doen als er kleine stukjes hout nodig zijn. Gooi dus in aanvang niets zomaar weg.
Sterker nog, ik bewaar zelfs de spijkers die ik er uit trek. Weliswaar levert het letterlijk maar een paar cent per kilo op, maar ook  dat kan allemaal inleverd worden, waarna het staal hergebruikt kan worden.
U ziet hieronder wat ik en enkele cursisten voor bakken gemaakt hebben en welke stappen je moet nemen om de bakken ook te plaatsen.

Er gaat eerst karton op de grond om zo tegen te gaan dat het onkruid vanuit de tuin de bak in gaat groeien.

De bakken bestonden uit vier zijkanten die op vier in de grond geslagen palen geschroefd werden. Op deze foto is goed te zien hoe die zijkanten gemaakt zijn. Het is allemaal van pallet hout gemaakt.

Hier is de bak in de basis geplaatst. In feite moet je er nu het karton in leggen. Doe dat desnoods in meerdere lagen. Het moet echt goed dicht  zijn.

De zijkanten heb ik voorzien van plastic. Het voorkomt dat het hout te snel weg gaat rotten en dat de aarde te makkelijk uit de bak stroomt. (In deze bak was ik nog niet toegekomen aan het karton.)

Het plastic even met nietmachine vastmaken. Het hoeft allemaal niet zo mooi te zijn.

Ik ben begonnen met houtsnippers en stro. Je kan ook beginnen met  twijgen. Het is net wat je beschikbaar hebt, maar het grove werk mag onderin.

Daarna vullen met compost. Wat mij betreft mag dat tot 5 cm onder de rand. Ik heb het niet aangedrukt. Wel heb ik het natgespoten voor de laatste laag van potgrond er op is gedaan. Daar ik de potgrond wel heb gekocht, heb ik zo veel mogelijk aangevuld met compost die ik in overvloed had. Alleen de laatste 5 cemtimeter is potgrond geworden. Dat was overigens met 6 vierkante meter aan bakken nog een flinke hoeveelheid aan potgrond. (300 liter)

Ik ben begonnen met drie bakken. Hier is iedere bak in een andere stadium. (leuk voor de foto)

Hier is zichtbaar hoe de bakken in gebruik zijn genomen. We zien hier bieten en verschillende soorten sla.
De rekken die u ziet zijn ook een leuk verhaal. De stokken lagen als takkenbossen bij de overbuurman langs de straat. Het lag klaar voor de  gemeente om op te halen. Die stapel heb ik even gehalveerd net voor de  gemeente kwam. Hoe ik de rekken maakte, heb ik hier uitgelegd.


Terug naar de inhoud