Bokashi, de Japanse compost - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Bokashi, de Japanse compost

Permacultuur
Gepubliceerd door in Bokashi ·
In Japan hebben ze een wat andere manier van composteren ontwikkeld. Ze noemen het Bokashi. Het is in eerste instantie fermenteren en niet zo zeer composteren.
Je verhakselt alle keukenafval en doet het in een dichte emmer voor tenminste 14 dagen.
Het systeem is zelfs in staat om gekookte etenswaren, broodresten, resten van tropisch fruit en dierlijke afvalresten te verwerken. Zaken die we bij composteren niet kunnen gebruiken.
In feite is het een aparte afsluitbare emmer waar je naast het afval ook bacteriën (actieve melasse) aan moet toevoegen. Die bacteriën hebben een feest voor de komende veertien dagen.
Het houdt wel in dat u dus de emmer liefst in één keer vult en dan veertien dagen met rust laat. (Je kan ook iedere dag vullen en daarna de totale emmer nog minstens 14 dagen dicht laten staan)
Naast het voordeel van het kunnen verwerken van alle etensresten is er ook het voordeel dat je dit heel het jaar kan toepassen. In de winter doet de compostbak weinig, maar Bokashi gaat gewoon door.
Je moet in de Bokashi emmer ook de nodige bacteriën stoppen. Je kan die apart kopen. Er is in de handel een Bokashi starterset te koop, maar je kan de basis ook zelf maken. De juiste bacteriën zitten ook in geactiveerde melasse die je bij (online) speciaalzaken kunt kopen.
De Bokashi-emmer sluit je strak af, zodat er geen lucht bij kan komen. Het moet echt uiteindelijk 14 dagen zonder lucht gehouden worden. Het is daarom van belang dat je de inhoud goed aandrukt zodat de lucht er zoveel mogelijk uit is. In een Bokashi emmer zit een kraantje aan de onderkant. Daarmee kan je dagelijks even het vocht afgieten. Dit vocht is bijzonder goed voor planten, dus gebruik het direct in bijvoorbeeld de tuin. Je moet het echter wel 1:100 verdunnen!
Na veertien dagen moet je de nu zoetzuur ruikende emmerinhoud liefst een beetje wijd uit begraven in de tuin. Het is echter wel zaak dit te doen daar waar er geen plantenwortels groeien. De inhoud is namelijk na twaalf dagen nog amper vergaan, maar in deze fase van fermentering nog wel giftig voor planten. In de tuin zal het product in een paar weken tijd verder composteren tot zeer bruikbare en vruchtbare tuingrond. In de winter zal dit proces uiteraard wat langer duren. Je moet het wel goed begraven, want in deze fase kan het anders gaan stinken. Na een paar weken kan je het resultaat eventueel drogen en jarenlang bewaren... als je dat zou willen. Het is te gebruiken als veevoer, kippenvoer, of als compost voor in de tuin.
Overigens is vooral paardenmest erg geschikt om Bokashi van te maken! Misschien een interessante oplossing voor de paardenliefhebbers die hun stapel mest alleen maar zien oplopen? Het liefst wel goed mengen met de bacteriën en dan geen twee weken, maar vier tot acht weken laten staan. Je kan de stapel bijvoorbeeld inpakken in landbouwplastic. Denk er aan, het moet luchtdicht! Dus opzetten, mengen en dan lekker tot twee maanden laten fermenteren.
Voeg aan de mest ook een paar kilo kleimineralen en zeeschelpkalk toe. Dat is straks ook beter voor de compost die over blijft.
Hoe kunt u zelf de juiste bacteriënmix maken? Ik kreeg deze tip:
Gebruik 1 liter EM-1 en 1 liter rietsuikermelasse en meng dit met 20 liter lauwwarm water. Laat het 7 dagen staan en u heeft uw eigen microferm gemaakt! (Ideaal met een vergistingsvat met verwarmingselement. Het moet namelijk bij 35 graden gebeuren.)
Je kan natuurlijk ook proberen je eigen bacteriën te kweken. Mijn achterbuurman doet dat met de Brabantse oerbacterie die hij hier zelf uit de bodem van een ven haalt. Kan dat ook 'gewoon' met een hap aarde wat dieper uit de tuin? Ik heb geen idee, het zou het wel allemaal een stuk goedkoper maken.


Terug naar de inhoud