De basis van perma cultuur - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

De basis van perma cultuur

Permacultuur
Gepubliceerd door in Tuinieren ·
De grootste uitdaging bij startende Perma Culturisten is de vraag hoe ze de vaak arme bodem weer rijk krijgen.
Het antwoord op die vraag is 'NIET met kunstmest'.
Dat is namelijk uit den boze. Met kunstmest is onze bodem de laatste 100 jaar enorm verpest.
Maar wat dan wel, want de laatste generaties weten niet beter dan dat op kunstmest alles groeit.
Wat gebruikten ze voor dat kunstmest beschikbaar kwam?
Mest van de dieren, en bodemverbeteraars in de vorm van compost. Zeker bij de start van uw perma-cultuur tuin raad ik aan compost te gebruiken. Compost is echter geen mest, het is een bodemverbeteraar. Waarom de compost? Als u het uit de compostbak schept, dan zit het vol met insecten en andere  kleine dieren en organismen. Ideaal om in de bodem te hebben. Waar u voor moet zorgen is dat deze dieren en de compost in het begin door u beschermd worden tegen de zon. Later zullen planten die beschermende taak op zich nemen, maar in het begin bent u degene die de parasol op moet houden.
Het is van enorm belang dat de zon geen verwoestende werking op de bodem en alles wat er in leeft gaat hebben. Zonlicht is goed voor planten, maar slecht voor de bodem.
Uiteraard mag u de mest en compost bij de start van uw perma-cultuur tuin of akker aanvullen met kalk of potash, maar probeer het eigenlijk liever te houden bij mest en compost, aangevuld door planten die voor de planten die u daar productie wilt laten leveren de beste ondersteuning zijn. Uiteindelijk doet u het goed als u net zoveel in de bodem brengt door de juiste plantenmix, als dat u er vanuit de oogst uithaalt. Door de zon produceren planten ook goede stoffen en de nodige jaarlijkse mest en vogelpoep kan dienen als extra stimulans voor de planten en bomen.
De ene plant helpt de andere! Combinatieteelt is het sleutelwoord bij Perma-Cultuur.
Dat moet u over de seizoenen heen zien. Het kan dus best zijn dat u in de winter en lente een onkruid vrij spel geeft omdat deze voeding geeft aan wat u in de zomer wilt oogsten.
Een goed ingerichte Perma-Cultuur tuin zal buiten compost, groenafval  en mest van vogels en vee weinig nodig hebben. De planten kunnen de regenwouden ook groen en mooi houden en als de mensen nu allemaal uit de lage landen zouden vertrekken, dan zou het land weer volgroeien met planten die geen mest of verdere aandacht nodig hebben.
De extra aandacht die we er aan geven, moeten we er aan geven omdat we doelbweust willen oogsten. Wat we dus afnemen, moeten we ook weer aanvullen.


Terug naar de inhoud