De beste tijd om mest toe te voegen - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

De beste tijd om mest toe te voegen

Permacultuur
Gepubliceerd door in Tuinieren ·
Bij tuinders, boeren en particulieren is er ieder jaar weer de vraag wat het beste moment is om de akker of tuin te bemesten.
Ik denk dat we daar niet zo heel moeilijk over hoeven te doen.
De natuur zegt ons het al...
Immers legt de natuur in de gematigde klimaat streken een prachtige deken van meststoffen over de bodem. Namelijk in de vorm van bladeren.
Bladeren die in de maanden daarna de bodem beschermen tegen de koude en dan rustig vergaan en daarmee de bodem verbeteren.
Dat houdt dus in dat langzaam verterende meststoffen in de herfst aangebracht moeten worden.

Maar we hebben ook directer werkende meststoffen in de vorm van mest. Die stoffen kunnen net zoals de natuur dat al doet ieder moment opgebracht worden. Immers lopen dieren ook ieder moment van het jaar over het land. Het is echter beter om stalmest eerst uit te laten wasemen. Het heeft een 20 warme dagen (25 graden celcius) nodig om chemisch omgezet te worden in stoffen waarmee planten wat kunnen. Verse mest is daarom over het algemeen niet goed voor planten.

Zou ik moeten kiezen tussen herfst en lente om stalmest aan te brengen, dan zou ik ook voor de herfst kiezen. Immers beschermd het dan de bodem in ieder geval ook. Sommige vruchtdragende planten hebben echter gedurende de groei extra mest nodig. Dan is één keer per jaar niet genoeg.

Bezoek ook onze zustersite ook af en toe eens http://www.eerlijkvoedsel.com/Terug naar de inhoud