De vijver duurzaam schoon houden - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

De vijver duurzaam schoon houden

Permacultuur
Gepubliceerd door in Bokashi ·
Om vijvers helder te houden, zijn er heel veel (dure) middeltjes te koop. Sommige zijn netjes biologisch van opzet danwel biologisch afbreekbaar, maar helaas is er ook heel wat te koop dat letterlijk puur gif is.
Dat laatste spul maakt het vijverwater snel helder, maar het gevolg is wel dat er dan gewoon niets meer in leeft. (Zo ook met chloor in het zwembad)
Het kan niet alleen veel beter, maar vanuit mijn eigen ervaring ook tegen 10% van de kosten ten opzichte van 'in de winkel' gekochte producten.
De oplossing voor bijvoorbeeld een troebele vijver met daarin zweefalg is de toepassing van Bokashi (EM) en Bokashi kleiballen.
Een oplossing die niet alleen tegen de troebele vijver werkt, maar ook tegen bijvoorbeeld zoiets als blauwalg.
Bokashi is de Japanse naam voor gefermenterende actieve micro organismen. In feite de goede (anaerobe) bacteriën.
Bij vervuiling met de slechte bacteriën zien we dat water vies en groen wordt. De oplossing is dan die slechte bacteriën overwinnen met de goede.
In een vijver kan er maar één soort bacteriën overheersend zijn. Het is OF goed, OF slecht.
De toepassing van Bokashi kleiballen heeft op veel plekken in de wereld al enorme resultaten laten zien.
De mineralen in de klei zijn in de vijver vaak een welkome toevoeging. Door er Bokashi (EM) bacteriën aan toe te voegen is de combinatie helemaal sterk.
Het is volkomen natuurlijk en extreem effectief. Het werkt echter wel het beste als het goed warm is. Augustus is dan ook de beste toepassingsmaand. Wie echter de vijver al in balans heeft voegt regelmatig een beetje toe en daarmee hou je de vijver zonder moeite in balans.
Ik ga nu in de prakrijk proberen of het in oktober ook werkt. Eigenlijk is dat te koud, maar we gaan gewoon eens kijken bij een volkomen groene vijver wat zelfs in die ongunstige omstandigheden nog bereikt kan worden.
Ik hoop daar over twee maanden de resultaten van te kunnen laten zien.

Meer weten over Bokashi?Terug naar de inhoud