Mijn witte winterwortelen op 31 januari geoost - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Mijn witte winterwortelen op 31 januari geoost

Permacultuur
Gepubliceerd door in Tuinieren ·
Ik had afgelopen jaar veel te veel zaden voor het reguliere stukje waar ik winterwortelen wilde telen. Wat te doen met de rest van de zaden? Ik besloot om de overgebleven zaden tussen de zonnebloemen en maïs te strooien.
Die zonnebloemen en maïs heb ik in oktober en november weggehaald en het viel me toen al op dat ik heel wat wortelplantjes zag. Ik heb de maïs en zonnebloemen restanten over de wortelplantjes heen gelegd. Niet in een dikke laag, maar netjes verspreidt.
Vandaag heb ik die worteltjes dan maar eens geoogst. Het regende zo hard dat ik ze maar in de lucht hoefde te houden om ze af te spoelen. Ieder nadeel heb zo ze voordeel.
Wat blijkt... deze 'spontane' plantjes, waar ik geen enkele aandacht voor had, en waar ik bij het weghalen van de zonnebloemen en maïs achteloos over heen liep, hebben meer oogst opgeleverd dan de worteltjes die op het officiële stukje zijn opgekomen.
De wortels waren duidelijk minder mooi, dat wel. Er was ook een enorm verschil in omvang, maar die restrzaden hebben nu toch nog wat maaltijden opgeleverd, daar waar ik in feite anders de zaden weg had kunnen gooien.
Een leuke bijvangst derhalve.


Terug naar de inhoud