Wat is een voedselbos (Tom Lassing) - Blog en artikelen over permacultuur toepassingen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Wat is een voedselbos (Tom Lassing)

Permacultuur
Gepubliceerd door in biodiversiteit ·
Tags: voedselbospermacultuur
Ik ben voorzichtig in gesprek met een grondeigenaar die mij mogelijk één hectare landbouwgrond wil verkopen tegen een vraagprijs van 60.000 euro zodat ik er een voedselbos kan creëren.
Nu is de vraag natuurlijk wat een voedselbos is.

In mijn beleving moet het uiteindelijk ook echt een bos gaan worden, maar dan met vooral bomen die noten en vruchten opleveren. Uiteraard kunnen er daarom ook (hoogstam) appels, peren etc staan. Het begint echter heel anders. Het perceel is immers nu nog grasland.
Ik heb geen geld voor (veel) jonge aanplant, dus de notenbomen moeten ontstaan vanuit de noten zelf.
Dan blijft het perceel te lang leeg en daarom wil ik heel bewust ook jonge aanplant appels, peren en aardbeienplanten, bramen, frambozen, vlierbessen, etc. plaatsen. Dat moet dan zodanig dat het elkaar versterkt en dat de bomen niet al na enkele jaren het merendeel van de andere aanplant wegdrukken.
Door er een mooi ontwerp van te maken, kan het een leuk perceel voor ontspanning worden. Het ligt aan de wandel- en fietsroute naar een relatief jong opengesteld natuurgebied.
Er is geen water aansluiting op het perceel, dus uiteindelijk moet het ook echt een bos worden, dat zonder menselijke toevoeging van water kan overleven.

Wat is het voordeel van een voedselbos?
Het is een volkomen gecreëerd stukje natuur. Het is echter enorm goed voor de biodiversiteit. Het geeft daarbij de kans voor mensen om weer een connectie met de natuur te krijgen. Het levert op termijn ook een enorme berg aan productie op. Vruchten, fruit, noten...

De vraag is nu of ik het zelf ga doen, of dat ik er een maatschappelijk nut van ga maken en er een stichting voor ga opzetten waarbij de grond in de stichting gaat en sponsoren samen het geld bijeen brengen om e.e.a. van de grond te krijgen.
De grondeigenaar denkt me onder druk te zetten door mij aan te geven dat hij over drie weken ook de vrije markt op gaat. Geen goede zet. Immers denk ik dat hij daar geen succes gaat hebben en het zal mijn biedprijs fors vertragen en verlagen. Laat hij het dus maar proberen. Als het hem niet lukt, dan wil ik met een forse korting misschien nog wel in beeld gaan komen. Ik heb nog enkele weken om een idee uit te werken.


Terug naar de inhoud