Zelf verrijkte micro organismen kweken - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Zelf verrijkte micro organismen kweken

Bokashi bestaat wat mij betreft uit twee delen. Het eerste deel is middels geactiveerde micro organismen Bokashi maken.
Het tweede deel is zelf geactiveerde micro organismen creëren.
Op deze pagina wil ik het over het tweede deel gaan hebben.
EM activator
Vul de bak met 900 ml aan water
In de EM activator zit een emmertje
De EM activator. Het is in emmertje van 1 liter met er onder een warmhoudt plaatje dat de inhoud tot ongeveer 40 graden verwarmd.
Na een week is het klaar en dat resultaat kan je dan een maand lang gebruiken.
In de goed geïsoleerde EM activator zit een afsluitbaar emmerje/bakje.
In de deksel zit een afsluiter die lucht kan laten ontsnappen.
Vul dit emmertje/bakje met 900 ml aan handwarm water.
De emmer los van de EM activator
EM 1 en rietsuiker melasse
Eerst 50 ml EM1
Hier de emmer los van de EM activator. De deksel is voorzien van een mechanisme dat het mogelijk maakt dat lucht kan ontsnappen.
EM 1 (ongeactiveerde micro organismen) en rietsuikermelasse zijn nu nodig.
Eerst moet je nu 50 ml EM1 aan het handwarme water in de witte emmer/bakje toevoegen.
In plaats van EM1 kan je natuurlijk ook Anaerobe micro-organismen uit de bagger van een schone sloot of meertje gebruiken. Die micro-organismen zijn minder 'aangepast' dan de speciaal gekweekte EM1. Het is wel goedkoper.
50 ml rietsuiker melasse toevoegen
50 ml rietsuiker melasse aan het handwarme water met de EM1 er al in toevoegen.
Als het goed is, is de witte emmer nu vol. Doe de deksel er op en doe een bodempje water in de EM activator. Dat zorgt er namelijk voor dat de warmte overdracht effectiever verloopt.
Na een week is de Actieve EM klaar
Na een week op zo'n 40 graden sudderen is de Actieve EM klaar. Het ziet er misschien niet zo lekker uit, maar het is een prachtig product geworden.
Schenk het uit in een fles
Schenk het uit in een fles. Ik gebruik daar iedere week twee halve liter drinkflesjes voor. Hebben die ook een nuttig tweede leven.
Het product uit de zon houden en liefst rond 18 tot 21 graden warm opslaan. Het is dan vier weken houdbaar.

Wat kan je er mee doen:
De geactiveerde EM is nu voor verschillende doeleinden beschikbaar:

1. Gooi het als activator rechtstreeks in uw bokashi bak.
of
2. Week gerstkorrels of andere suikerrijke granen met het geactiveerde product. Via deze weg kunt u het ook gebruiken om Bokashi te activeren. Dat kan in een Bokashi bak, maar ik heb ook een Bokashi rolcontainer en ik heb in de tuin ook een gat gegraven waarin ik onder een zwart zeil ook vrijwel altijd Bokashi aan het maken ben. Door de geactiveerde EM te mengen met gerstkorrels of iets vergelijkbaars, is het goed te verwerken in die stapel. Ik gebruik er ook wel zaagsel voor. Dat is op zich minder gunstig, maar het werkt wel. Er gewoon ingieten, eventueel verdund met water, kan natuurlijk ook. Als de stapel te droog is, dan kan dat de beste oplossing zijn.
Probeer in zo'n stapel liefst drie verschillende producten te verwerken. Bijvoorbeeld bladeren, stro en koffieprut. Maar het kan natuurlijk ook gras, snoeiafval en keukenafval zijn, of een andere combinatie van die producten.
Zorg dat er vervolgens geen zuurstof bij kan. Dat houdt in, hard aanstampen en luchtdicht verpakken.
3. Ik gebruik de geactiveerde EM ook om de zwemvijver zuiver te houden en giet het in het plantenfilter.
4. Ook giet ik het in de put. De geactiveerde EM zal organische materialen opeten/verteren.
5. We gebruiken het in ons huishouden ook om de afvoeren schoon te houden. Dat wil zeggen, preventief, niet als het al verstopt is. Dan kan je het ook wel proberen, maar meestal is dan een agressievere aanpak nodig.
Terug naar de inhoud