Toepassen van permacultuur principes in uw tuin - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Toepassen van permacultuur principes in uw tuin

 
Leg Permacultuur eens in één zin uit
Dat is makkelijker dan u misschien zou denken:
"Permacultuur is er met behulp van planten voor zorgen dat de zon nergens de kale aarde raakt."

Dit is overigens mijn persoonlijke visie op Permacultuur. Het is uiteindelijk wel veel breder dan dat, het is niet alleen een manier van leven, het is een manier om een economie vorm te geven.
Is het u wel eens opgevallen dat bij tuinaanleg de tuin compleet volgezet wordt, maar dat u, als u het zelf doet denkt: Ach, ik koop wel een paar plantjes, die groeien wel naar elkaar toe. Dat is immers een stuk goedkoper dan alles ramvol zetten.
Hoe vaak lukt u die goedkopere opzet?
-  Meestal lukt dat niet, want de aarde tussen die plantjes krijgt de volle zon en de planten hebben er helemaal geen zin meer in om naar elkaar toe te groeien.
Moet u eens spitten in een kaal stuk tuin en in een overwoekerd stuk tuin. Kijk eens naar het bodemleven van beide stukken opgeschepte aarde.
Het overwoekerde stuk grond zit vol leven dat zichzelf in stand houdt en de bodem is gezond. In het stuk grond uit het deel waar de zon op scheen leeft vrijwel niets meer. Soms op een meter afstand het verschil tussen een woestijn en een jungle, maar dan in de bodem en in uw eigen tuin.
De volle zon (UV straling) is funest voor de bodem en het leven daarin. De bescherming van de bodem is er door planten, net zoals wij ons insmeren met zonnecrème als we de zon in gaan. Wilt u een gezonde tuin met mooie planten en een zichzelf instandhoudend bodemleven, zorgt u er dan voor dat de zon nergens de kale grond raakt. Dat is in de kern Permacultuur. Zo simpel is het. Voor de rest zijn we intelligente mensen en zelfs zo iets simpels kunnen we enorm ingewikkeld maken.
Terug naar de inhoud