Een voedselbos aanleggen
Gepubliceerd door Tom Lassing in biodiversiteit · 27 november 2019
Zo'n kleine twee jaar geleden gaf ik bij de grootste grondbezitter in onze gemeente aan dat ik in de markt was voor een hectare landbouwgrond. Er was vlakbij mijn huis een hectare te koop, maar er waren al onderhandelingen gestart met een echtpaar dat in één van de nieuwe wijken aan de andere kant van de snelweg ging wonen.
Helaas voor mij bleken die onderhandelingen goed te verlopen en het ideaal gelegen stukje grond werd verkocht voor... het aanleggen van een voedselbos!
Twee zielen, één gedachte. Het echtpaar bleek precies hetzelfde idee met het perceel te hebben.
Afgelopen weekend ben ik even gaan kijken naar hoe ze het hebben opgepakt.
Er staat nu werkelijk midden in het perceel een tuinhuisje en er is een vierkant gat gegeaven waarin zeil is gelegd en zo ontstond een (lelijke) kikkerpoel?
Er zijn op het perceel al tientallen piepkleine boompjes geplant. Werkelijk piepklein is alles nog, maar dat is geen onverstandige zet, want een hectare volzetten met grotere struiken en bomen is onbetaalbaar.
Toch zijn er twee dingen die ik écht anders gedaan zou hebben. Naar mijn idee geen onbelangrijke zaken.
Het eerste punt is grondwerk. Op het graven van het tien vierkante meter zijnde kikkerpoeltje na is er naar mijn idee geen grondwerk gedaan. Ze hebben letterlijk alles op de oude langbouwgrond aangelegd.
Mijn advies zou juist zijn geweest om wat relief aan te brengen, al was het maar om regenwater op te vangen in een veel grotere natuurlijke (of een natuurlijk aandoende) poel. Tevens had het relief kunnen zorgen voor microklimaatjes op het terrein. Het had geen meters hoog gehoeven, maar op sommige punten een meter omlaag en op andere plekken een meter omhoog geeft al een hoogteverschil van twee meter. Ze hebben geen stromend water en geen elektriciteit op het veld en dat houdt in dat in de zomer het veld geen water kan krijgen, tenzij ze water aanvoeren.
Een goede voorbereiding in de bodemstructuur had hier een fors verbeterde waterhuishouding kunnen garanderen. Het is niet zo dat het niet mag. De gemeente heeft verderop een veel hoger hoogteverschil aangebracht en er een kabelbaantje op te maken.
Daarbij zou ik het tuinhuisje niet zo in het midden van het perceel hebben gezet. Nu is er al minstens 100 vierkante meter pad ontstaan omdat ze met de auto tot bij het huisje willen komen. Ook is nu alles vlak bij het huisje. Er valt straks vanuit het huisje niet zo veel te ontdekken omdat het nergens verder dan enkele tientallen meters vanaf het huisje is.
Ik zou echt hooguit op een derde van het veld het huisje hebben gezet.
Ik ben wel heel benieuwd hoe e.e.a. volgend jaar gaat opgroeien. Het is nu de eerste winter. Alles is net geplant, dus volgend jaar wordt het spannend.
Mijn advies is altijd wel bomen te planten, maar ook flink wat struiken zoals bramen en bessen te planten. Die geven al vanaf het eerste jaar een oogst. Ze worden dan later wel door de groeiende bomen verdreven.
Het voedselbos heeft ook een eigen site gekregen: https://www.fruitforest.nl/