EM inzetten tegen blauwalg

Ga naar de inhoud

EM inzetten tegen blauwalg

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Bokashi · 2 augustus 2017
Tags: embokashikleiballen
In Nederland en België zijn de nodige plassen en sloten nu 'besmet' met blauwalg. Het is een besmetting die te voorkomen is.
Het is heel simpel. Er zijn goede en er zijn slechte micro-organismen in de natuur. Vooral door onze toevoegingen aan de natuur in de vorm van mest en gif hebben we op veel plekken de slechte micro-organismen de overhand laten krijgen.
Dat kan ook in de natuur gebeuren, maar we zien het nu heel veel gebeuren en dat komt puur omdat we de slechte middelen die we aan de atmosfeer en bodem toevoegen niet genoeg compenseren met goede stoffen en micro-organismen.
Wie al eens in mijn tuin is geweest, heeft de zwemvijver gezien. Dat is gewoon helder drinkwater. Wat ik doe, is er regelmatig een halve liter geactiveerde EM bacteriën in bijschenken.
Die geactiveerde EM bacterieën creëer ik zelf.
Mijn vijver heeft geen last van algen en blijft kraakhelder.
In vijvers en sloten met blauwalg werkt dat ook.
Je redt het dan echter niet meer met een halve liter iedere twee weken...
In Almere heeft de gemeente een jaarlijkse begroting van 400.000 euro om het aangetaste oppervlaktewater aan te pakken. Het lukt ze al tien jaar niet een werkende oplossing te vinden. De benodigde som geld met EM was in het eerste jaar 4500 euro. Daarna zou het mogelijk gehalveerd kunnen worden.
Wat ga je dan doen als gemeente?
U begrijpt het al...
Het verkeerde.
Goed voor de economie zullen we maar zeggen.
De vrijwilligersorganisatie in Almere ondervond keiharde tegenwerking van de gemeente Almere, Rijkswaterstaat en de universiteit van Wageningen. Die instanties willen er niet aan dat er ook goedkope en natuurlijke oplossingen zijn! Daar kunnen ze immers niet van leven. Ondertussen is de blauwalg in Almere nu dodelijk voor honden gebleken. De aanpak van die instanties werkt al tien jaar niet. Is het onderhand niet tijd eens te kijken naar successen elders in de wereld. Successen met EM-bokashi kleiballen. Vooral in landen als Japan en Maleisië zijn ze niet bang 'natuurlijke' oplossingen te gebruiken. Met groot succes overigens.
Op 8 augustus is wereldwijd de dag van EM Bokashi. Wereldwijd worden er dan EM Bokaskhi kleiballen in oppervlakte water gegooid. Het is een prachtige oplossing voor een probleem dat met andere middelen onoplosbaar lijkt.
Gemeenten durven het zelf vaak nog niet aan, want het is te 'boomknuffelig'.
Actieve bewoners moeten het dan zelf oppakken. Dat is op zich ook niet erg, want uiteindelijk kan het ook uw gemeente veel geld schelen. De ballen zelf maken kost in totaal zo'n twee maanden. Je kan ze natuurlijk ook 'klaar' kopen.



Terug naar de inhoud