Geen kunstmest meer

Ga naar de inhoud

Geen kunstmest meer

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Bokashi · 24 september 2020
Tags: kunstmestbokashipermacultuur
De Nederlandse politiek wil dat de boeren zonder kunstmest gaan werken. Een nobel streven, want kunstmest is vanwege meerdere redenen niet zo goed.
1. Het komt van ver en wordt met vervuilende schepen hierheen gebracht
2. De kunstmest heeft boeren 'lui' gemaakt, want ze hoefden geen oog meer voor de kwaliteit van de bodem te hebben. Immers, door de kunstmest groeide alles toch wel.
3. Het is vervuilend omdat veel er van in sloten en het grondwater terecht komt.

Kortom, het lijkt een goed idee het te verbieden...

En dat moet nu net NIET gebeuren.

De boeren zullen namelijk eerst moeten leren werken met MINDER kunstmest. Daarvoor is het bijvoorbeeld nodig dat organische stoffen heel bewust en in de juiste hoeveelheden en samernstelling terug op het land gebracht worden. Verder kan door gebruik te maken van Bokashi en/of Permacultuur de bodem verbeterd worden. Echter, dat zijn processen die jaren nodig gaan hebben EN een heel ander concept voor boeren brengen. Dat kan zo maar niet.
We hebben heel veel monden te voeden en veranderingen moeten er wel komen, maar wel met de garantie dat al die monden gevoed kunnen blijven worden.
Veranderingen moeten dus langzaam en heel bewust met beleid komen.
Geef boeren dus de tijd om zich aan te passen en ga niet als een wilde ineens kunstmest verbieden, want dat zou dramatische gevolgen hebben.


Terug naar de inhoud