Het grootste probleem in de wereld aanpakken (Tom Lassing)

Ga naar de inhoud

Het grootste probleem in de wereld aanpakken (Tom Lassing)

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Klimaat · 2 maart 2017
We kunnen een heel debat opzetten over wat het grootste probleem in de wereld is, maar uiteindelijk denk ik dat we er wel gaan uitkomen welk probleem dat is. Immers zijn veel problemen die we in de wereld kennen slechts het gevolg van een ouder probleem.
In mijn ogen is het grootste probleem een probleem dat je oplost met permacultuur.
Dus...
Overal permacultuur toepassen?
Ja.
Daar komt het wel op neer. Alleen moet je dat niet opleggen. Je moet het boeren en regeringen leren.
Maar de mens zal meer moeten leren. Belangrijk is dat we onze vruchtbare gronden altijd goede beschermen tegen de zon. Planten zijn de zonnebrand voor de bodem.
In Jordanië was de grootste winst te halen door de geiten van de gronden te verwijderen. Daarmee is er echter niet een one fits all oplossing gevonden. In Jordanië bleven de geiten namelijk het hele jaar op dezelfde plek, omdat de eigenaar van de geiten op toevallig dezelfde plek woonde. De geiten vraten alles kaal en niets kreeg meer een kans om te groeien. De zon kon daarna de bodem volkomen kaal brenden.
Zouden deze geiten slechts een maand op die plek zijn, dan was het waarschijnlijk alleen maar positief voor het land, omdat ze eten en poepen en daarmee organische stoffen, lees mest, verplaatsen. Het land zou niet tot de bodem kaal gegeten worden en daarmee zou de bodem haar bescherming tegen de zon niet verliezen.
Op dit moment zien we op bijna de helft van de landmassa in de wereld verwoestijning optreden.
Door vee te verplaatsen zoals de kuddes vroeger zichzelf verplaatsten, kunnen we de natuur weer ondersteunen, terwijl er meer vee is dan op dit moment mogelijk is.
Door verwoestijning tegen te gaan, kan het land meer opleveren, kan de klimaatverandering tegengegaan worden en is de kans op oorlogen vanwege tekorten enorm afgenomen. Migraties van miljoenen mensen zijn veel onwaarschijnlijker als een land welvarend en tevreden is.
Deze oplossing is low tech en ze biedt alles dat we zoeken. Het punt is nu nog slechts het te verkopen aan de landen die het het eerste betreft. Dat zijn landen in Afrika, Europa, Azië, Zuid Amerika en Noord Amerika... Anders gezegd... bijna overal in de wereld.Terug naar de inhoud