Meer capaciteit

Ga naar de inhoud

Meer capaciteit

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Bokashi · 4 maart 2020
Tags: Bokashicontainervolume
Na de kerst had ik vier reguliere Bokashi bakken en tien (!) 10 liter emmers in gebruik. Waarom zo veel?
Mijn jongste dochter heeft een catering bedrijf en ze geven de klanten aan dat ze dat wat er over is en ze echt niet op eten terug kunnen geven. Het wordt dan kippevoer, compost of Bokashi.

Dat staat dan bij mij minstens vier weken en vaak eerder vijf tot zes weken in de bijkeuken te sudderen. Dat kwam goed uit na de kerst, want mijn dochter en schoonzoon gingen in januari vijf weken naar Vietnam. Ik kon na die vijf weken alle bakken een keertje goed wassen. Op de foto hierboven een deel van het slagveld.
Vervolgens kwamen ze terug en gingen ze er weer vol in. In korte tijd stonden er weer vier bakken en één 10 liter emmer.
Dat was voor mij het teken om dan toch maar voor een Bokashi rolcontainer te gaan.

Het voordeel van deze container in plaats van een reguliere vuilcontainer is het feit dat je deze Bokashi container echt luchtdicht kan sluiten. De deksel zit ook echt klemvast.
Daarnaast is het kraantje onderin ook heel handig. Bij een gewone rolcontainer zou een kraantje heel kwetsbaar zijn.
Ik heb vervolgens de vier bakken en de ene 10 liter emmer leeggegooid in de rolcontainer. Ik verwacht dat er in totaal zo'n zes volle bakken in zouden gaan. Zoveel heb ik niet. Ik laat de container nu vier weken dicht en ga alleen dagelijk aftappen. Vandaag haalde ik twee liter vocht uit de container.Terug naar de inhoud