Mijn takkenmuurtje heeft het begeven

Ga naar de inhoud

Mijn takkenmuurtje heeft het begeven

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Afval verwerking · 28 mei 2020
Tags: takkenmuurtjeplantenbak
In 2014 heb ik in de tuin een acht meter lang muurtje/plantenbak gemaakt van wilgentakken die de overbuurman langs de straat had gelegd. Ik mocht ze wel hebben.
Het heeft zes jaar lang gestaan, maar helaas was het in de lente van 2020 wel echt over en uit met de bak. Ineens braken de takken af en zodra de eerste het begaf, ging de rest er ook aan.

Tijd dus voor iets nieuws.
Ik had ondertussen het hout van zo'n veertig weggooipallets gekregen en al klaar liggen.
Ik heb er het volgende mee gedaan:

Allereerst heb ik ongeveer 2 meter lange plankendelen gemaakt. Aan de achterkant twee planken in de lengte waarop ik de plankdelen van ongeveer 50 tot 54 cm lange plankjes geschroefd heb. Bij dit plankdeel netjes vanaf de achterkant zodat de planken geen schroeven lieten zien. Ik moet bekennen, bij de delen zeven en acht deed ik dat niet meer. Het kost namelijk veel meer tijd en de plankjes zitten er minder stevig op. Hoe erg is het als je schroeven ziet?

Hier de gemaakte, maar nog lege plankenbak. Ik heb aan de binnenzijde plastick doek aangebracht. De planken gaan zo veel langer mee. Het oude hout van de eerste bak is daarna onderin gegaan. Daar bovenop compost en de aarde die uit de oude bak kwam. Om de zaak bij elkaar te houden iedere twee meter een steunbalk die in ook helemaal in plastic ingepakt heb. As die steunbalken het begeven valt de muur uiteen. Ik heb alles OP de grond gezet, er is geen hout in de grond aangebracht. Ook de hoekbalken komen tot op de grond en niet er in. Ik heb nog geen foto gemaakt van de bak die nu helemaal afgevuld met aarde is.


Terug naar de inhoud