Wat te doen met weggooipallets

Ga naar de inhoud

Wat te doen met weggooipallets

Permacultuur
Gepubliceerd in Afval verwerking · 28 mei 2020
Tags: compostbakpallethout
In mijn tuin heb ik de nodige compostbakken. Twee daarvan heb ik gemaakt van het hout van weggooipallets. Ik vind het een prachtige oplossing en het mooie is, de bakken bieden veel ruimte en de compostering gaat eigenlijk heel snel.
Ik gebruik deze bakken, die ongeveer 1 x1 x1 meter zijn, om tuinafval grof in te gooien. Ik knip niets fijn, het gaat er met emmers en soms handen vol tegelijk in. Ik dek het ook niet af met aarde.
In droge periodes gooi ik er af en toe wel een paar gieters water overheen.

Zie hier het ontwerp waar ik het meest tevreden over ben. De diagonale planken zijn op alle vlakken heel belangrijk. Zo blijft de bak ook echt stevig.
Wel is het zo dat ik eens in de twee jaar de onderste planken moet vervangen. Die zijn dan te rot geworden om nog steun te bieden. Eens in de vier jaar vervang ik ook de hoekbalken. Na twee jaar moet ik die al soms wel aanvullen met steunbalken. Dat hoeft niet mooi. Er komt toch maar compost in.

Onderin de compostbak heb ik het oude hout gelegd. Dat kan prima vergaan en krijgt desnoods een tweede of derde compostronde de tijd. In de tuin werk ik ook op basis van Hügelcultuur. Op dat moment had ik echter geen Hügels in aanbouw.


Terug naar de inhoud