Maak zelf geactiveerde vijver kleiballen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Maak zelf geactiveerde vijver kleiballen

Het maken van geactiveerde kleiballen staat nergens op Internet goed beschreven. Dat is jammer, en daarom heb ik zelf het nodige uitgeprobeerd.
Ik stel niet dat mijn methode de beste of enige methode is. Het is de methode die voor mij tot op heden het beste werkt.

Ik heb de pech dat ik niet makkelijk aan goede klei kan komen. Daarom koop ik zakken klei-extract. In theorie is dat product beter dan de echte klei.
Ik heb daarbij ook zakken zeeschelp gruis gekocht.
Via deze weg is de basis van de ballen aanwezig.

Ik maak steeds ongeveer 7 ballen.
Daarbij heb ik vier eenheden kleiextract op één eenheid zeeschelpgruis.
Vervolgens doe ik er ongeveer 100 ML geactiveerde EM bij.
Dan verdunnen met water en het geheel doorroeren. De substantie is naar schatting voor 7 ballen in totaal 2 liter. Het geheel moet net kneedbaar zijn, maar niet veel natter dan dat. Er moeten immers mooie ballen van gemaakt kunnen worden.

Na een maand tot zes weken in een afgesloten emmer rijpen, gaan ze bij mij het plantfilter van de zwemvijver in. Ik gooi ook enkele kleiballen in de kikkerpoel. Heb je een (zwem)vijver waarin bodemsediment aanwezig is, gooi de kleiballen dan ook rechtstreeks in de vijver.

Enkele fotos:


kleimineralen
Bij gebrek aan geschikte klei is dit voor mij een hanteerbaar alternatief gebleken.
zeeschelpen gruis
Op de zak staat kalk en dat is het uiteindelijk ook wel, maar zeeschelpen gruis is naar mijn idee een betere omschrijving van de inhoud. Eigenlijk zou ik het nóg iets fijner willen hebben. Aan de andere kant blijft dit gruis wel langer actief.
kleiballen
Hierboven de kleiballen toen ik ze nog op schalen bewaarde. Daar was ik niet zo tevreden over omdat ze snel uitdroogden.
In 2020 heb ik de ballen voor het eerst in afgesloten emmers gelegd. Ik heb daartoe rondjes van hout gezaagd die ik op iedere laag aan kleiballen gelegd heb. Zo kon ik meerdere lagen per emmer laten rijpen.
Rijpen neemt 6 weken tijd. Het was een groot succes. De ballen bleven mooi van structuur en droogden niet uit.
Als je dus op 8 augustus (kleiballendag) de ballen wilt hebben, dan weet je wanneer je ze moet gaan maken.
Heb je verbeteringen, aanvullingen op dit hierboven beschreven proces, laat het me weten!
Ik ben ook nog altijd aan het uitproberen en experimenteren. Het kan ongetwijfeld allemaal beter en hoe sneller we daar samen achterkomen, des te mooier is dat.

Mail me op tomlassing@gmail.com als je aanvullingen of verbeteringen hebt.

Ik zal eens kijken of ik nog beter de gebruikte hoeveelheden kan beschrijven. Ik heb bijvoorbeeld nooit de weegschaal erbij gepakt. Dat is misschien wel handig bij de uitleg van de hoeveelheid gebruikt materiaal.
Terug naar de inhoud