Na het knippen van de heg had ik veel takjes - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Na het knippen van de heg had ik veel takjes

In juni 2023 besloot ik de heg rondom de tuin een meter te verlagen. Een enorm karwei dat me uiteindelijk twee maanden gekost heeft. Eén van de redenen dat het zo lang duurde was het feit dat ik alleen bij droog weer wilde werken. Daarbij was ik gewoon aan het werk, dus het was extra en kon dus alleen als ik tijd had.
100 kuub ruw afval werd uiteindelijk een paar kuub bladafval en drie kuub aan takjes.
Mijn stelregel is dat tuinafval in de tuin blijft. Ik zet niets aan de weg. Hout kan en mag ook gebruikt worden om te verbranden. Ik heb zowel een BBQ als een houtkachel.
De vraag was vervolgens, wat te doen met al die takjes?
Het gaat daarbij om takjes met een dikte van tussen de 1 en 3 centimeter. Vaak zo'n 15 tot 20 centimeter lang.

Overigens heb ik alle bladeren... een gigantische hoeveelheid zoals in de foto's te zien is, apart van de takjes gebracht en met de zitmaaier versnippert. Al die snippers zijn het kippenhok ingegaan. De kippen hebben een open ren van zo'n 100 vierkante meter. Op dit moment overigens nog vijf kippen. De kippen graven daar doorheen, poepen er in en zorgen er aldus voor dat het snel composteert. Ik ga er na een paar weken een keer doorheen met de frees en vervolgens gaat het na nog een paar weken als compost/mulch de tuin in.
De foto's hieronder gaan vooral over de verwerking van de takjes. Per cementbak hou ik ongeveer 20 geperste blokken papiersnippers/houtsnippers over. Zo'n blok gaat in de kachel een half uur mee. Ik gooi er wel vaak minstens twee tegelijk in. De kachel heeft zo'n twee kilo hout per uur nodig. Ik verbrand de blokken altijd tegelijk met wat hout.

Ik heb een paar foto's gemaakt.

Terug naar de inhoud